Xénia Makarová
Xénia Makarová
02. 10. 2024

Bödörov bývalý biznis partner bude rekonštruovať Úrad vlády

Xénia Makarová, ICJK

V čase, keď vláda rieši veľké šetrenie kvôli prázdnej štátnej kase, zároveň v lete odklepla 5 miliónov eur na rekonštrukciu areálu Úradu vlády. V súťaži zvíťazila nitrianska firma Stanter. Na prvé počutie neznáma firma má pritom za sebou dlhoročnú históriu s prepojením na obžalovaného Norberta Bödöra.

Zákazku získala aj vďaka referencii na záhradkárske práce od ďalšej nitrianskej firmy, s ktorou sa Stanter zlúčil len na jar tohto roku. Tesne pred súťažou. Hodnotiaca komisia si nezrovnalosti okolo “záhradnej” referencie overovala cez “cez webové rozhranie”, teda cez internet.

Kto bude rekonštruovať Úrad vlády

Akciovka Stanter ešte do októbra minulého roka vystupovala pod obchodným menom Inpek Holding a zmenila sa aj jej vlastnícka štruktúra. Má už len jedného vlastníka – Milana Kreškóciho staršieho. Ten roky podnikal s Norbertom Bödörom a ich firmy, vrátane Stantera sídlia na rovnakej nitrianskej adrese. 

Tento rok v júli vyhral Stanter súťaž na rekonštrukciu Úradu vlády. Podľa podmienok zákazky mal uchádzač doložiť okrem iných referencií aj doterajšiu skúsenosť s „realizáciou prác v oblasti záhradníctva alebo záhradnej architektúry za aspoň 150-tisíc eur”. A to za obdobie od mája 2019 do mája 2024.

Stanter do súťaže uviedol, že robil záhradné práce pre projekt Orbis Nitra. Neuviedol však konkrétnu sumu, ale len výšku celej zákazky 26 miliónov eur. Zarátal tam aj práce pred májom 2019. Úrad vlády ho preto požiadal o upresnenie referencie.

Úrad vlády v reakcii na otázky Nadácie k týmto nezrovnalostiam opäť potvrdil, že referencia od Stanteru bola v poriadku. Staršie faktúry za apríl 2019 komisia vylúčila a overenie prác ako zelená strecha, trávniky, výsadbu stromov a ďalšie si členovia podľa odpovede skontrolovali “cez webové rozhranie”, teda cez internet. 

Stanteru tak tesne vyšla potrebná referencia 150-tisíc eur, presiahol ju o 4 281 eur.

Firma Orbis Nitra už neexistuje. Tento rok na jar, teda ešte pred uzatvorením súťaže na rekonštrukciu Úradu vlády, sa zlúčila so Stanterom. 

Fakt, že pri zákazke Stanter doložil referenciu od firmy, ktorá sa už medzičasom so Stanterom zlúčila, podľa Úradu vlády nie je problémom, keďže referencia platila k júnu 2023, kedy Orbis Nitra bol ešte samostatnou firmou.

Konsolidovať treba, ale štátne reprezentovať tiež

Na otázku, či je v aktuálne napätej situácii štátneho rozpočtu, keď štát chystá nepríjemné škrty, nevyhnutné takto rozsiahlo rekonštruovať Úrad vlády vysvetlil, že projekt rekonštrukcie areálu Úradu vlády SR bol pripravený ešte v roku 2019 a už vtedy bol identifikovaný havarijný stav areálových rozvodov vody a dažďovej kanalizácie, kde dokonca výsledkom bolo niekoľkonásobné vytopenie kuchyne. 

“Projekt nie je možné rozdeliť na časti, pretože sa menia všetky podzemné inštalácie, ktoré zasahujú do všetkých typov povrchov ako sú cesty, chodníky či záhrada. Aktuálne ani záhrada nespĺňa základné parametre priestoru nadregionálneho významu, ktorý je súčasťou štátnej reprezentácie Slovenska,” doplnil Úrad vlády. 

Celkovo prišlo do zákazky 9 ponúk a 70 žiadostí o vysvetlenie. Hodnotila ju 5-členná komisia, “bez prítomnosti vedenia Úradu vlády,” píše sa v stanovisku.

Kaštieľ aj kanalizácie a mosty

Po zmene vlády sa Stanteru podarilo uspieť hneď v niekoľkých väčších zákazkách. V Dubnici nad Váhom dodávajú rekonštrukciu historického kaštieľa a skatepark. Od Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti získali zákazku v hodnote 24 miliónov eur na stavbu kanalizácie v Kolárove. Ďalšie státisíce eur majú zazmluvnené od žilinského kraja na opravy ciest a mostov. Nedávno zaznamenali úspech aj na Úrade vlády.

Pred voľbami Stanter získaval pritom verejné zákazky len sporadicky, ročne išlo o státisíce eur. Najväčším predošlým úspechom pôvodne Inpek Holdingu bola v lete 2022 revitalizácia námestia  v Dubnici za takmer 3 milióny eur, kde ale uspela v konzorciu s ďalšou firmou.

Nadácia sa preto jeho jediného vlastníka Kreškóciho staršieho pýtala na jeho vzťah k Bödörovi. Aj na to, ako hodnotí, že Stanteru sa posledný rok tak nadštandardne darí vo verejných zákazkách. Na otázky nereagoval.

Ako sú prepojení Norbert Bödör, Inpek a Stanter

V minulosti existovali dve spoločnosti, ktoré mali v mene Inpek. Eseročka Inpek a akciovka Inpek Holding. Inpek Holding sa premenoval na Stanter, o ktorom je tento text. Staršia eseročka Inpek vznikla v roku 1994 a odvtedy ju riadia dvaja partneri Milan Kreškóci a Peter Kuppé. Od roku 2007 s oboma podnikateľmi začal cez ďalšiu firmu podnikať Norbert Bödör. Ide o firmu BI Invest, ktorá sa v roku 2019 zlúčila s eseročkou Inpek. No ešte predtým – v roku 2015 si Kreškóci a Kuppé založili ďalšiu firmu Inpek Holding, dnes Stanter. Všetky 3 spoločnosti – Inpek, BI Invest a Stanter sídlili na rovnakej adrese v Nitre. Budovu v ktorej spoločnosti majú sídlo vlastní starší Inpek. Nadácia vďaka projektu Kočnerova knižnica dávnejšie upozornila, že eseročka Inpek v minulosti profitovala z obrovských zákaziek v súvislosti s priemyselným parkom Jaguar pri Nitre.

Ďalšie prepojenie na Bödöra smeruje aj do samotného Stanteru. Tento rok sa táto akciovka zlúčila s nitrianskou spoločnosťou Orbis Nitra. Tá tiež sídlila na rovnakej adrese ako Inpek, Stanter a kedysi BI Invest. Orbis Nitra developoval známy projekt v centre Nitry, kde vlastnia byty viacerí zástupcovia strany Republika vrátane jej šéfa Milana Uhríka. 

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) pred rokom informovalo, že cez akcie privátneho fondu mal minimálne do roku 2020 v Orbis Nitra preukázateľne cez sprostredkovateľa vlastniť podiel Norbert Bödör.

Akciovka Stanter mala vlani podľa zverejnených informácií v priemere 32 zamestnancov. U podobných stavebných firiem to nie je nič nezvyčajné, množstvo pracovníkov si zazmluvňujú priebežne podľa potreby. Zaujímavý je ale záber prác Stanteru – od kanalizácie, cez opravy ciest a mostov, až po rekonštrukcie historických kaštieľov či záhradnícke práce na Úrade vlády.

Kaštieľ a skatepark v Dubnici

Vlani v novembri Stanter vyhral zákazku na obnovu a zníženie energetickej náročnosti Chateu Mignon v Dubnici nad Váhom za 1,7 milióna eur. Oprava kaštieľa s významnou kultúrno-spoločenskou funkciou pre mesto sa financuje z Plánu obnovy. 

V podobnom čase v rovnakom meste Stanter vyhral aj zákazku na „Multifunkčný areál –

Skatepark I.etapa za približne 150-tisíc eur. Firma mala podľa zmluvy na zhotovenie diela 60 dní od prevzatia staveniska. V júni tohto roku sa ale zmluva dodatkovala, menil sa rozsah prác, no na konečnú cenu to vplyv nemalo. No zmenila sa aj lehota, skatepark tak mal byť dodaný presne do polovice augusta. 

“Mesto nemalo s týmto druhom prác v danom čase žiadne skúsenosti a keďže dané práce boli veľmi závislé od počasia, museli sa často prerušovať a termín dokončenia prác sa v dôsledku toho posúval. Dodatkom bol stanovený konečný termín,” spresnilo po otázkach Nadácie z mestského úradu Dubnice nad Váhom. Dodali, že s zhotovením skateparku je mesto spokojné, práce boli firmou odvedené dobre.


02. 10. 2024
Xénia Makarová

Xénia Makarová