Zastavme Korupciu
Zastavme Korupciu
21. 04. 2016

Pomôžeme oznamovateľke z kauzy Bojnického zámku

Nadácia Zastavme korupciu poskytne právnu pomoc prepustenej zamestnankyni Slovenského národného múzeu (SNM) - Múzeum Bojnice pani Dáši Michalcovej. Pani Michalcová niekoľko rokov upozorňovala vedenie Slovenského národného múzea na možné nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami na Bojnickom zámku.

Nadácia Zastavme korupciu poskytne právnu pomoc prepustenej zamestnankyni Slovenského národného múzeu (SNM) – Múzeum Bojnice pani Dáši Michalcovej. Pani Michalcová niekoľko rokov upozorňovala vedenie Slovenského národného múzea na možné nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami na Bojnickom zámku.

V máji minulého roku jej bola daná výpoveď z organizačných dôvodov. D. Michalcová sa rozhodla obrátiť na súd vo veci neplatnosti skončenia pracovného pomeru. Na pojednávaní, ktoré sa uskutoční 9. mája na Okresnom súde Prievidza bude bývalú zamestnankyňu SNM pro bono zastupovať pani Linda Mendelová, advokátka spolupracujúca s advokátskou kanceláriou Dentons Europe CS LLP v Bratislave.

“Nadobudli sme presvedčenie, že výpoveď pani Michalcovej nebola v súlade so zákonom. Z nášho pohľadu tiež odporuje dobrým mravom, keďže to bola práve pani Michalcová, kto sa niekoľko rokov snažil poukázať na nehospodárne míňanie verejných peňazí riaditeľom Múzea Bojnice,” tvrdí riaditeľ Nadácia Pavel Sibyla.

O podozrivých verejných obstarávaniach na Bojnickom zámku niekoľkokrát písal týždenník Plus 7 dní. Podľa medializovaných informácií išlo o zákazky v hodnote státisícov eur pre dve firmy s tým istým majiteľom. D. Michalcová sa so svojimi podozreniami viackrát obrátila aj na generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea. Kontrola SNM zo začiatku roka 2015 mala potvrdiť podozrenia z plytvania finančnými prostriedkami. O svoju prácu po vykonaní medializovanej kontroly okrem pani Michalcovej prišla navyše aj vedúca oddelenia kontroly SNM Daniela Nehezová, ktorej D. Michalcová pripravovala podklady.

Pomoc oznamovateľom korupcie, tzv. whistleblowerom, je jedným zo základných cieľov Nadácie Zastavme korupciu. Okrem bývalého košického učiteľa Ota Žarnaya Nadácia sprostredkovala právnu pomoc aj exkontrolórke Katolíckej univerzity v Ružomberku Marte Bočekovej. Tento súdny spor sa pre bývalú kontrolórku skončil úspešne, Okresný súd v Ružomberku v novembri minulého roka rozhodol, že univerzita výpoveďou pani Bočekovej porušila zákon. “Prípad pani Michalcovej, podobne ako prípady Ota Žarnaya a Marty Bočekovej, sú mimoriadne dôležité, hoci v nich nejde o milióny eur. Tu je v hre spravodlivé zaobchádzanie s čestnými ľuďmi, ktorí sa nebáli poukázať na možné šafárenie s peniazmi daňovníkov. Je našou povinnosťou pomôcť im, lebo bez nich sa boj proti korupcii nedá vyhrať,” dodal P. Sibyla.


21. 04. 2016
Zastavme Korupciu

Zastavme Korupciu

Cieľom Nadácie je čo najviac obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života a podnikania na Slovensku. Snaží sa o to zvyšovaním povedomia o korupcii, jej dopadoch a možných riešeniach, ako aj aktivizáciou širokej verejnosti v otázkach verejného záujmu. Zároveň sa venuje pomoci whistleblowerom, podpore investigatívneho žurnalizmu a presadzovaniu systémových opatrení, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou efektívneho boja proti korupcii.