Xénia Makarová
Xénia Makarová
25. 09. 2019

U Sakovej nakúpili policajtom testery na alkohol. Dvojnásobne drahšie ako Česi.

Ministerstvo vnútra nakúpilo pred letom takmer tristo alkoholových testerov. Vysúťažilo ich pre tunajších policajtov za priemernú cenu 2400 eur za kus (bez DPH).

Ako vyplýva zo zmluvy českého policajného prezídia, rovnaký typ – Drager 7510 nakupovali tento rok aj českí policajti. Avšak o polovicu lacnejšie. A aj internetové obchody na Slovensku ponúkajú rovnaký typ analyzátora dychu od 1400 eur s DPH. A už pri odbere jedného kusu.

Rozdiel počtu nestačí

Českí policajti si na dvetisíc testerov a tiež množstvo náustkov v rámci rámcovej zmluvy na štyri roky vyčlenili takmer 85 miliónov českých korún (3,3 milióna eur).

Jednotková cena za „dregre“ bola niečo cez 32-tisíc korún, čo je podľa aktuálneho oficiálneho kurzu 1236 eur. Okrem nakúpeného množstva a ceny v oboch zmluvách žiadny iný podstatný rozdiel nie je.

Miroslav Cák z advokátskej kancelárie AGM Partners, ktorý sa špecializuje na verejné obstarávanie, si nemyslí, že pri tomto type produktu je možná množstvová zľava až na takej úrovni.

„Navyše, zatiaľ čo českí policajti nakupovali od lokálneho distribútora firmy Drager, na Slovensku zvíťazila neznáma firma, ktorá ich musí najskôr sama od slovenského zástupcu nakúpiť, prihodiť si maržu a až potom ich dodá,“ dodáva Cák.

Prečo je to tak, spýtali sme sa ministerstva vnútra. To odpísalo, že pred vyhlásením súťaže si spravilo prieskum trhu, aby vedelo čo najlepšie odhadnúť hodnotu zákazky.

„V rámci prieskumu sme oslovili aj spoločnosť Drager Slovensko, ktorá zaslala cenovo druhú najvyššiu ponuku. Na základe ponúk ministerstvo stanovilo predpokladanú hodnotu zákazky 656 640 eur,“ uviedlo ministerstvo.

Súťaž nakoniec vyhrala firma Judex Corp. s najnižšou cenou 652 800 eur. „Tento uchádzač ani nebol v rámci prieskumu trhu oslovený, čo je jasným dôkazom toho, že podmienky verejného obstarávania boli nastavené nediskriminačne a transparentne,“ oznámkovalo sa ministerstvo.

Výrobca nekomentuje

S otázkou, prečo nemecká fabrika ponúka pre dva susedné trhy také rozdielne ceny, nás odporučilo Sakovej ministerstvo priamo na výrobcu. Oslovili sme preto nemeckú centrálu aj slovenské zastúpenie Drägerwerk AG & Co. Zatiaľ čo slovenskí obchodníci nereagovali, centrála bola zhovorčivejšia.

Šéfka komunikácie firmy Melanie Kamann uviedla, že keďže sa firma „nezúčastnila na verejnom tendri a nie je ani súčasťou zmluvy s ministerstvom, nie je správnym adresátom pre otázky a nemôže ich ani komentovať“.

Dodala, že víťazná firma Judex Corp. je neoficiálnym distribútorom ich produktov aj súvisiacich služieb. Na ďalšie otázky firma neodpovedala. Vyhla sa aj odpovedi, prečo v Česku predáva ten istý výrobok za polovičné ceny.

Podľa Cáka sa možno domnievať, že ak by sa cena jedného testera blížila českej, Judex Corp. by inkasoval minimálne o 250-tisíc eur menej.

Podľa portálu Finstat.sk sa táto firma orientuje primárne na veľkoobchod a reklamné služby. Posledné roky sa jej nadmieru darí, najmä od roku 2012, keď sa, mimochodom, vlády ujala strana Smer. Z pôvodných desaťtisícových tržieb sa spoločnosť vyšvihla do šesťmiestnych cifier.

Podľa obchodného registra firma donedávna poskytovala aj bezpečnostné služby. A tento register tiež odhaľuje ľudí v jej pozadí. Ide o rovnaké obsadenie ako vo firme Rempo. Tá sa zviditeľnila v čase odchodu Tomáša Druckera.

Najkratšie pôsobiaci minister v histórii Slovenska abdikoval na post šéfa rezortu vnútra len pár dní po svojom vymenovaní. Bolo to v čase, keď sa prevalilo, že ľudia z Rempa (aj Judexu Corp.) jeho manželke podozrivo lacno predali lukratívne pozemky.

Na druhej strane Rempu sa nadštandardne darilo v Slovenskej pošte a neskôr v rezorte zdravotníctva, ktoré v tom čase viedol práve Drucker.

Oficiálnym dôvodom Druckerovho odchodu v apríli 2018 bolo zotrvanie policajného prezidenta Tibora Gašpara vo funkcii.

Autorka pracuje v Nadácii Zastavme korupciu.

 


25. 09. 2019
Xénia Makarová

Xénia Makarová