Avatar
Ľubomír Daňko
23. 05. 2024

Osem rokov odkladala obžalobu, teraz šéfuje prokuratúre

Zuzana Petková, Ľubomír Daňko

Kauza poľovnícka chata stála miesto okresného prokurátora, nahradila ho v minulosti disciplinárne trestaná prokurátorka.

Osem rokov nepodala obžalobu v prípade, ktorý sa týkal krátenia daní a dodnes – už takmer 17 rokov, nie je uzavretý. V súčasnosti šéfuje prokuratúre. Okresnou prokurátorkou v Leviciach je Katarína Takácsová, ktorá bola v minulosti disciplinárne potrestaná pre nečinnosť v ekonomickej trestnej veci. Na miesto nastúpila po prokurátorovi Jozefovi Šedivom, ktorý odišiel po kauze “poľovníckej chaty.”

Okresná prokuratúra v Leviciach sa zviditeľnila pred troma rokmi. Jej vtedajší šéf Jozef Šedivý totiž dozoroval prípad pytliactva, kvôli ktorému súd dovolil polícii odpočúvať poľovnícku chatu v Čifároch. Namiesto pytliakov, však policajti nahrali vtedajšieho šéfa opozície a dnes premiéra Roberta Fica. Stretával sa tam s ďalším politikom Robertom Kaliňákom, obhajcami Marekom Parom, Pavlom Gašparom a oligarchom Norbertom Bodorom. Rozprávali sa o trestných stíhaniach blízkych ľudí podozrivých z korupcie.

Nahrávky z chaty unikli na verejnosť. R. Fico na nich hovoril napríklad o generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Ponosoval sa, že je strohý a na SMS odpovedá len smajlíkmi. Zároveň uviedol, že mu mal po jednom podnikateľovi poslať odkaz, že sa “nemusia báť rýchlej zmeny paragrafu 363.”

Tento paragraf dáva generálnej prokuratúre (GP) právomoc zrušiť akékoľvek obvinenie. GP na čele so Žilinkom ho viackrát pri nominanoch a podnikateľoch blízkych Smeru uplatnili v ich prospech.

Šedivý odišiel

Levická prokuratúra na čele so Šedivým vtedy čelila kritike opozičného Smeru, že nezabránila odsposluchom. Vyšetrovateľa Martina Juhásza kritizovali, že preverovanie pytliactva bolo len krytím pre sledovanie vtedajšej opozície. Krajská prokuratúra v Nitre polícii a Šedivému vyčítala, že skutok nadkvalifikovali, aby bolo možné chatu odpočúvať. Vyšetrovateľa Juhásza neskôr obvinili zo zneužitia právomocí a Šedivý sám odstúpil z postu okresného prokurátora.

Aktuality.sk vtedy naznačovali, že neodišiel celkom z vlastnej vôle, ale pod tlakom nadriadených. Krajským prokurátorom v Nitre je niekdajší Ficov spolužiak z vysokej školy Ivan Mandalov. Ako prokurátorka tu zas pôsobí Miroslava Jahnátková, ktorá je dcérou exministra za Smer, pričom jej brat bol v kauze pytliactva aj obvinený.

Nová šéfka uspela vo “výberku”

Na uvoľnené miesto po Šedivom vymenoval generálny prokurátor za šéfku Okresnej prokuratúry v Leviciach Katarínu Takácsovú. Tá v minulosti pôsobila na Krajskej prokuratúre v Nitre, a to aj pod vedením vtedy ešte námestníka Mandalova.

Takácsová bola v minulosti potrestaná dsiciplinárnou komisiou zrážkou z platu a sama súhlasila s preložením na nižšiu prokuratúru. Jej nadriadený totiž prišiel na to, že v skončenom prípade nepodala obžalobu osem rokov a ešte o tom aj zavádzala.

Ako na Slovensku funguje spravodlivosť?

Polícia vyšetruje podozrenia z trestného činu. V tomto prípade išlo o konateľov firmy, ktorí neodviedli daň a neplatili zamestnancom mzdu. Keď nazbiera dosť dôkazov, vec uzavrie návrhom na podanie obžaloby. Spis posunie prokurátorovi a ten podá žalobu na súd, ktorý buď odsúdi páchateľov alebo naopak oslobodí.

Avšak, Takácsová držala u seba spis osem rokov. A podľa dokumentov z disciplinárneho konania klamala nadriadenému, keď sa pri kontrole pýtal, že obžaloba je už na súde. Disciplinárna komisia ju preto potrestala zrážkou z platu o 15 percent na tri mesiace. Stalo sa tak v roku 2015, prípad však dodnes nie je skončený.

Po ôsmich rokov nekonania síce žalobu podala, ale podľa všetkého ju vzala späť. Nadácii Zastavme korupciu to potvrdil Okresný súd v Nitre na základe žiadosti podľa infozákona. Prokurátorka vzala obžalobu späť v júni 2015 a v auguste trestné stíhanie prerušila. Dôvodom, prečo tak urobila podľa nej bolo: “obvinení nepreberajú zásielky, v mieste bydliska sa nezdržiavajú a nie je možné preto s nimi v súčasnosti realizovať ďalšie úkony trestného konania”.  Dodnes – takmer deväť rokov, Takácsová celú vec neuzavrela.

Premlčaný skutok?

Ak si obvinený nepreberá zásielky, často to býva aj z dôvodu, že chce bojkotovať spravodlivosť. Vtedy voči nemu konajú ako voči ušlému. Prečo to tak nebolo aj v tejto veci a prečo sa v nej deväť rokov nič nedeje? Nadácia Zastavme korupciu sa pýtala prokurátorky Takácsovej. “Na konanie proti ušlému neboli splnené podmienky, pričom dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú,” uviedla.

Nadácia Zastavme korupcia sa tiež pýtala, či nečinnosťou prokurátorky nedošlo k premlčaniu trestného stíhania. Takácsová vraví, že k ničomu takému nedošlo. Rovnako to tvrdil aj jej nadriadený krajský prokurátor v Nitre v čase disciplinárneho stíhania.

Z dokumentov, ktoré Nadácia získala, však vyplýva podozrenie, že jeden zo skutkov mohol byť už v čase rozhodovania o jej disciplinárnom previnení premlčaný, no nikto na to nereflektoval. Išlo o skutok, kde bol obvinený podnikateľ za to, že nevyplatil v roku 2000 zamestnancom mzdu. Premlčacia lehota v tomto prípade bola 5 rokov. Nekonaním prokuratúry 8 rokov sa tento skutok mohol premlčať. Z uvedeného dôvodu sa Nadácia Zastavme korupciu obráti na generálneho prokurátora, aby preskúmal, či nedošlo k zakrytiu prokurátorky v jej disciplinárnom konaní.

“Nesmieme privierať oči”

Generálna prokuratúra priamo neodpovedala na otázku nadácie, či Maroš Žilinka pred vymenovaním Takácsovej na vedúcu funkciu, vedel o jej pochybení. “Po uplynutí jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti odsudzujúceho disciplinárneho rozhodnutia za previnenie sa hľadí na prokurátora, akoby nebol disciplinárne potrestaný,” reagovala GP.

Aj Takácsová sa odvoláva na to, že disciplinárny trest dostala dávno – v roku 2015. A preto okolnosti prípadu, ktorý je stále prerušený, nevie vysvetliť. “S poukazom na značný časový odstup, ktorý uplynul od disciplinárneho postihu, sa k jednotlivým podrobnostiam už neviem vyjadriť,” dodala.

Takácsová obstála dobre, keďže bola len disciplinárne stíhaná a v súčasnosti ešte aj povýšila. V podobnej veci, ktorá sa stala na Krajskej prokuratúre v  Bratislave, bola prokurátorka Iveta Kopčová trestne stíhaná z marenia úlohy verejným činiteľom. Kopčová ešte ako šéfka krajskej prokuratúry dozorovala prípad kamaráta Dobroslava Trnku Lóranta Kósu a vo veci osem rokov nepodala obžalobu. Po tom, čo o tom napísal Denník N, tvrdila, že na to zabudla. Vec je už teraz na súde.

Žilinka ju 01. marca 2021 dočasne postavil mimo výkonu funkcie prokurátorky. „Nemožno privierať oči nad vážnymi podozreniami voči prokurátorom, ktoré dôvodne ohrozujú dôveryhodnosť a povesť prokuratúry. Pretože len inštitúcia, ktorá sama principiálne dbá na dodržiavanie pravidiel, uplatňovanie práva a vyvodzovanie zodpovednosti dovnútra, môže efektívne strážiť zákonnosť,“ zdôraznil M. Žilinka.


23. 05. 2024
Avatar

Ľubomír Daňko