Xénia Makarová
Xénia Makarová
30. 08. 2024

S prepojeniami na Bödörovcov mala riadiť miliónové štátne nákupy

Po otázkach Nadácie Zastavme korupciu končí.

V čase, keď pre kritickú situáciu s IT idú daniari obstarávať za milióny eur, sa riaditeľkou verejného obstarávania stala osoba s prepojením na Bödörovcov. Predtým pracovala Lucia Pintová ako rádový zamestnanec na verejnom obstarávaní v štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorú viedol terajší šéf daniarov Jozef Kiss. Obaja sa neskôr presunuli na finančnú správu (FS). Krátko po otázkach Nadácie Zastavme korupciu Pintová vo funkcii končí.

Najskôr agroagentúra, potom daniari

Krátko po zmene vlády sa Kiss stal prezidentom Finančnej správy (FS). Pintová nastúpila do finančnej správy od apríla tohto roka a to rovno na pozíciu riaditeľky odboru verejného obstarávania. Na túto pozíciu nebolo robené výberové konanie.

Pintovej rodinná príslušníčka pracuje v známom nitrianskom hoteli Zlatý kľúčik, ktorý sa spája s rodinou Bödörovcov. Samotná riaditeľka v minulosti organizovala športové podujatie v tomto hoteli.

Pintová pre Nadáciu uviedla, že s Norbertom Bödörom sa „nepozná“ a tiež, že s ním ani neprišla do kontaktu pri organizovaní športových podujatí. 

Nadácia sa na Pintovú cez infožiadosť pýtala koncom júla. Krátko na to sa rozhodla k polovici septembra u daniarov skončiť.

Pintová ako riaditeľka verejného obstarávania má nad sebou pri rozhodovaní už len dve osoby. Generálneho riaditeľa sekcie právnych služieb, analytických činností a verejného obstarávania a samotného prezidenta FS.

V minulosti pôsobila na ministerstve zdravotníctva a neskôr na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Zakaždým na oddeleniach, ktoré riešili verejné obstarávanie, no nie v riadiacej pozícii. U pôdohospodárov pôsobila práve v čase, keď im šéfoval Jozef Kiss. 

Rodina rozhodovala o nenávratných agropríspevkoch

Lucia Pintová pre štátnu agroagentúru pracovala spolu so svojou matkou. Janka Pintová nastúpila do agentúry v apríli 2022 a od januára ďalšieho roka sa stala riaditeľkou Odboru prístupu LEADER. Jej úlohou bola napríklad kontrola žiadostí o nenávratné príspevky farmárom, rozhodnutie o schválení či neschválení žiadostí, ale aj administrácia zmlúv.

Janka Pintová už v PPA nepracuje. Infožiadosti k otázke, čo bolo dôvodom jej odchodu z agentúry, PPA nevyhovela. S argumentom, že ide o osobný údaj.

Norbert Bödör je jedným z obžalovaných v kauze Dobytkár. Jeden zo sudcov kauzu opísal ako „megastroj korupcie“, pretože opisuje desiatky prípadov, kde sa práve nenávratné agropríspevky rozdeľovali nie pre najlepšie žiadosti, ale podľa toho, kto bol ochotný podeliť sa o ne.

Nadácia sa preto PPA pýtala, či v prepojení bývalej funkcionárky na Bödöra nevideli prípadný konflikt záujmov. Agentúra na to rozsiahlo, aj keď nepriamo odpovedala vymenovaním, aké všetky protikorupčné nástroje používa.


30. 08. 2024
Xénia Makarová

Xénia Makarová