Xénia Makarová
Xénia Makarová
08. 09. 2021

Kovařík sa vzdal funkcie, Mikulca chcú odvolávať. Ako doteraz riadili políciu

Zo zboru odišlo takmer dvetisíc príslušníkov.

Minister vnútra Roman Mikulec v novom rozhovore pre portál Aktuality.sk povedal, že odídenému policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi verí. Pripustil tiež, že „vojna“ medzi NAKA a policajnou inšpekciou sa začala informáciami z prostredia Slovenskej informačnej služby (SIS).

Práve tieto informácie spustili vyšetrovanie možného manipulovania výpovedí zo strany NAKA. Pre podozrenia z nadštandardných kontaktov s ľuďmi z prostredia SIS zasa dočasne stiahli šéfku tímu, ktorá toto manipulovanie vyšetrovala. No a pre pozastavenie jej zásahu čelí vyšetrovaniu Kovařík, hovorí sa o narýchlo prijatej internej zmene, ktorou si posilnil vplyv pri zásahu kukláčov.

Bližší pohľad na fungovanie polície pod vedením Kovaříka ako aj pod ministrom Mikulcom však ukazuje, že väčšinu zmien v polícii prijímali skôr konzervatívne, po dlhších diskusiách s rôznymi časťami polície.

Z policajných štatistík vidieť aj to, že polícia sa v posledných mesiacoch výraznejšie zaoberá trestnými činmi súvisiacimi s korupciou úradníkov. Či už ide o zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.


08. 09. 2021
Xénia Makarová

Xénia Makarová