Xénia Makarová
Xénia Makarová
25. 01. 2022

Nový šéf daniarov ďalšie vypaľovanie firiem vylučuje, stíhanie niektorých exfunkcionárov ho však prekvapilo

Vlani sme analyzovali medzery pri výbere daní a ciel, Finančnú správu monitorujeme aj naďalej.

Finančná správa (FS) má niečo vyše rok nového prezidenta. Jiří Žežulka nastúpil do jej vedenia v čase, kedy množstvo bývalých predstaviteľov čelí stíhaniu kvôli korupcii. S niektorými sa stretol ešte tesne pred nástupom do funkcie. Vysvetľuje to pracovným záujmom o dianie vo FS, keď sa pripravoval na výberové konanie. V súčasnosti sám niektorých súčasných aj nových manažérov posiela na detektor.

Často sa stáva, že ten zamestnanec už ani na detektor nejde, ale odchádza od nás,” konštatuje Žežulka.

Do vedenia FS nastúpil od decembra 2020 po výberovom konaní. Predtým sa ale stretol aj napríklad s Karolom Cebom či Danielom Čechom. Prvý pôsobil v minulosti u daňových kriminalistov a aktuálne je stíhaný v kauze Agentúra. Druhý šéfoval daňovej a colnej sekcii v rokoch 2012 až 2016 a bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš.

“S pánom Cebom som sa pred nástupom do funkcie stretol dvakrát. Raz to bolo polhodinové a raz päťminútové stretnutie. To päťminútové bolo skutočne len spoločenské,” vysvetlil Žežulka a dodal, že na stretnutí chcel rozobrať aj problém zaisťovania dokumentov daňovými kriminalistami. Práve pri tomto nástroji sa spomínalo opakovane jeho zneužívanie a spomínalo sa aj vypaľovanie podnikateľov.

To už v súčasnosti aktuálny šéf FS vylučuje. Pretože všetky tieto prípady už odobruje riaditeľ daňových kriminalistov a vie o nich aj Žežulka. Navyše odobratie účtovníctva výrazne obmedzili, vlani sa tak udialo len v šiestich prípadoch, z toho dvakrát na popud polície.

Viac si môžete prečítať tiež v rozhovore pre Aktuality.sk.

Pred nástupom do funkcie ale Žežulka priznal aj dve stretnutia s Čechom, o podozreniach voči nemu nevedel a jeho zadržanie krátko potom, čo sám nastúpil do funkcie na Slovensku, ho prekvapilo.

“V Českej republike sme o tom nevedeli. Viem, že v istej chvíli sa dokonca uvažovalo, že sa Daniel Čech stane šéfom českej finančnej správy. Aj v tom čase som s ním komunikoval.”

Popri čelných funkcionároch zadržala polícia v poslednom období aj viacerých šéfov jednotlivých úradov FS. napríklad exšéfa daňového či kriminálneho úradu v Nitre.

Aj preto nové vedenie FS začalo aktívnejšie využívať polygraf. A to u existujúcich aj novoprijímaných funkcionárov. U existujúcich zamestnancov zatiaľ na vyšetrenie prišli traja a všetci ním prešli. Z dvoch nových záujemcov o funkciu jeden pri overené pravdovravnosti neprešiel. 

Podrobne sme nedostatky FS zmapovali vo vlaňajšej analýze. Aj v nej sme upozorňovali na podozrivé výberové konania v rámci správy, keď sa viac ako odbornosť na testoch zdôrazňovala slovenčina. Analýzu sme pripravili aj vďaka finančnej podpore Holandského veľvyslanectva.

Dianie na FS monitoruje podrobne aj naďalej.


25. 01. 2022
Xénia Makarová

Xénia Makarová