Marianna Leontiev
Marianna Leontiev
15. 04. 2021

Spory so štátom bude už čoskoro riešiť nový Najvyšší správny súd, výber sudcov sme sledovali aj my

Súdna rada SR  dnes ukončila prvé kolo výberového konania na sudcov nového Najvyššieho správneho súdu SR (NSS SR). Spomedzi 31 prihlásených kandidátov vybrala 9 kandidátov, ktorí boli aj podľa nášho názoru najlepší. 

Členovia Súdnej rady kandidátov vypočúvali 6 dní a nešetrili ich. Zamerali sa nielen na odborné právne otázky, ale aj na otázky sudcovskej etiky, skúmali spôsob premýšľania kandidátov, ich názory na nelichotivý stav súdnictva, právny štát a dávali aj otázky týkajúce sa minulosti kandidátov. Viacerí kandidáti sudcovia museli čeliť otázke, prečo v minulosti podali neslávne známe antidiskriminačné žaloby či zdôvodňovať svoj podpis pod kandidatúrou Harabina na predsedu Najvyššieho súdu SR. Väčšina tieto kroky oľutovala.

“Do výberového konania sa prihlásila naozaj rôznorodá skupina kandidátov. Najmä prvé dni vypočúvania viacerí kandidáti výrazne precenili svoje schopnosti a sklamali. Členovia Súdnej rady však boli na vypočúvanie dôkladne pripravení a svojimi otázkami dokázali rýchlo odhaliť nedostatky kandidátov. ” hovorí Marianna Leontiev, advokátka spolupracujúca s Nadáciou Zastavme korupciu. 

Medzi kandidátmi boli progresívni ale aj konzervatívni sudcovia Najvyššieho súdu SR, advokáti, akademici, ale aj vyšší súdny úradníci. Mimosudcovskí kandidáti mali často problém s odbornými otázkami z oblasti správneho práva, no na druhej strane viacerí sudcovia Najvyššieho súdu svojimi prezentáciami potvrdili názor, že do ich radov je potrebný nový vietor v podobe kolegov z praxe a je potrebná aj ich generačná obmena.

Súdnu radu čaká ešte druhé kolo výberového konania, do ktorého sa prihlásilo ďalších 14 kandidátov, z toho je 8 správnych sudcov Najvyššieho súdu SR. Dôležité bude aj výberové konanie na predsedu NSS SR, do ktorého sa prihlásil len jeden kandidát Pavol Naď.

Na čo nám Najvyšší správny súd bude

Jeho úlohou bude najmä zrýchliť a zefektívniť rozhodovanie o sporoch proti štátu v oblasti dôchodkov a sociálneho zabezpečenia, azylových vecí, daní či životného prostredia. Bude mať pod sebou aj agendu disciplinárnych konaní sudcov, prokurátorov či notárov a konanie o volebných veciach, ktoré doteraz riešil Ústavný súd.

“Verím, že Súdna rada dokáže vybrať takých sudcov nového Najvyššieho správneho súdu, ktorí naplnia nádeje, že tento súd svojou činnosťou prispeje k zvýšeniu dôveryhodnosti slovenského súdnictva. A to najmä tým, že konania na tomto súde budú rýchlejšie a lepšie odborne zvládnuté ako doteraz.” dodáva Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu.

Zriadenie tohto súdu je súčasťou reformy súdnictva a súdnej mapy. Svoju činnosť by mal začať 1. augusta 2021.

 


15. 04. 2021
Marianna Leontiev

Marianna Leontiev